Index boarda » AUTOMOBILI » KUPOVINA AUTOMOBILA


Započni novu temu  Index boarda » AUTOMOBILI » KUPOVINA AUTOMOBILA
Autoru Poruka
 liu29blok OffLine Novajlija - 14 Dec 2011, 23:03
Profil
Korisnikov avatar
OffLine
Kakva je procedura kupovina kola za invalide i do koliko posto invaliditeta se uzimaju kandidati u obzir?
23 poruka od 16 Jun 2011, 23:49
• Novi Beograd
 SPEED OffLine Povremeni posetilac - 18 Dec 2011, 01:15
Profil
OffLine
Uvoz vozila za invalide
Kakve povlastice postoje za invalide kod plaćanja carine i PDV-a pri uvozu i carinjenju putničkih automobila?

Invalidi u zavisnosti od stepena telesnog oštećenja imaju pravo na povlastice u vidu oslobađanja od carine i PDV-a pri uvozu automobila koji ispunjavaju Euro 3 standarde. Ovako uvezenim automobilom mogu upravljati članovi njegove uže porodice(roditelji, deca, bračni partner) i druga lica ali samo ako je u njemu i invalid koji ga je uvezao.
Pravo na oslobađanje carine imaju invalidi sa telesnim oštećenjem od najmanje 70% kao i vojni invalidi od prve do pete grupe, civilni invalidi rata od prve do pete grupe, slepo lice, lice obolelo od distrofije ili srodnih mišićnih i neuromišićnih obolenja, od paraplegije i kvadriplegije, cerebralne i dečije paralize i od multipleks skleroze i roditelji koji brinu o deci višestruko ometenoj u razvoju.
To znači da ako su invalidi oslobođeni carine, pri uvozu plaćaju samo PDV na cenu automobila. Polovni automobili za potrebe invalida dovoze se većinom iz zemalja EU poput Nemačke, Slovenije ili Italije. Pravo na oslobađanje od PDV-a može računati lice sa telesnim oštećenjem 100 % po jednom osnovu.

NAPOMENA

Za ostvarivanje povlastica neophodna je posebna potvrda, koju treba obezbediti pre uvoza!

Da biste pomenute povlastice iskoristili, morate da prođete određenu proceduru. Ona uglavnom počinje tako što se kao invalidno lice obraćate nadležnom Fondu za penziono invalidsko osiguranje. Pošto postoji nekoliko ovakvih republičkih fondova - tačno mesto gde bi trebalo da se obratite zavisi od toga preko kog fonda ostvarujete prava. Ako je to Fond zaposlenih, treba da se obratite njihovoj filijali u mestu stanovanja. Fond samostalnih delatnosti, nadležan za zanatlije, preduzetnike, poljoprivrednike i slične delatnosti nema svoje filijale u svim dovima, nego samo u Beogradu i Novom Sadu. Ratni vojni invalidi i civilni invalidi rata treba da se obrate Službi za boračko-invalidsku zaštitu u svojoj opštini.

Navedenim ustanovama treba da predate molbu za oslobađanje od uvoznih dažbina, a uz nju i rešenje o invaliditetu ili medicinsku dokumentaciju koja dokazuje da ispunjavate uslove za dobijanje povlastica. Ako je potrebne ćete pozvani pred misiju za veštačtačenje koja utvrđuje stepen invalidnosti.
Konačnu odluku o oslobađanju od uvoznih dažbina ddonosi Ministarstvo rada. Ono će prethodno od Fonda PIO dobiti dokumentaciju koju ste predali, tako da nije potrebno da je dostavljate direktno Ministarstvu. Ako su uslovi ispunjeni, Ministarstvo će napraviti Potvrdu o oslobađanju od uvoznih dažbina koju će vam poslati poštom. Ovu potvrdu Ministarstva treba prilikom carinjenja da priložite uz ostala dokumenta, da biste automobil uvezli bez plaćanja carine. PDV se obavezno plaća, ali će vam država taj iznos vrati ako na to imate prava, to jest, ako je vaše telesno oštećenje stopostotno po jednom osnovu.
Da bi vam država vratila PDV, u Carinarnici će Vam na Potvrdi o oslobađanju od dažbina upisati da ste platili pri uvozu. Carinarnica Vam vraća tako overenu Potvrdu, a na Vama je da je pošaljete Ministarstvu rada. Na osnovu nje, Ministarstvo donosi Rešenje o vraćanju PDV-a koje će Vam poslati poštom. Kada dobijete to rešenje, novac od PDV-a podižete u Poštanskoj štedionici.
Procedura uvoza vozila za invalide

Prema propisima, autmobili koje uvoze hendikepirana lica moraju da ispunjavaju Euro 3 norme.

Uz ove, najsvežije vesti, dajemo i detaljne informacije o povlasticama koje invalidi imaju pri uvozu automobila i načinu na koji mogu da ih ostvare.
Počinjemo od toga da kao invalidnio lice možete da, zavisno od stepena telesnog oštećenja, budete oslobođeni plaćanja carine i PDV-a pri uvozu putničkog automobila. Tako ćete carine biti oslobođeni ako imate telesno oštećenje od najmanje 70 procenata. Nećete morati da platite carinu ni ako ste vojni invalid od prve do pete grupe, civilni invalid rata od prve do pete grupe, slepo lice, lice obolelo od distrofije ili srodnih mišićnih i neuromišićnih obolenja, od paraplegije i kvadriplegije, cerebralne i dečije paralize i od multipleks skleroze. Istu beneficiju imate ako automobil uvozite kao roditelji višestruko ometene dece koja su u otvorenoj zaštiti, odnosno o kojoj kao roditelji neposredno brinete.
Na oslobađanje od PDV-a možete računati ako je vaše telesno oštećenje 100 odsto po jednom osnovu.
Umesto samog invalidnog lica, uvoz u njegovo ime može da izvrši neko drugo fizičko lice ili ovlašćeni distributeri i auto kuće. U tom slučaju, tom drugom licu ili firmi treba da date potvrdu o oslobađanju od carine, kao i ovlašćenje da mogu da u vaše ime uvezu automobil.
To nikako ne podrazumeva da taj drugi ima povlastice koje su rezervisane za vas, nego samo to da može da uveze automobil u vaše ime. Ovo je važno imati u vidu jer sva dokumentacija, na primer račun od prodavca u inostranstvu, treba da glasi na ime onoga za koga se automobil uvozi.
Pravo na oslobađanje od carine i vraćanje PDV-a ne možete da ostvarite ako je automobil već ocarinjen, odnosno uvezen. Dakle, ako automobil kupujete u nekoj auto-kući, treba da se dogovorite da ta kuća posebno za vas, uz vašu potvrdu, uveze automobil koji vi zatim kupujete od nje. Treba da imate u vidu da je iznos PDV-a koji vam u tom slučaju država vraća (ako imate to pravo) manji od PDV-a navedenog u računu koji ćete dobiti od prodavca. Razlog je to što pravo na povraćaj važi za PDV plaćen pri uvozu, a on je manji od PDV-a koji se obračunava na cenu po kojoj uvoznik prodaje automobil.
U svakom slučaju, pre nego što se odlučite za uvoz automobila, obezbedite potvrdu o oslobađanju od dažbina i sa prodavcem razjasnite šta i koliko plaćate.

POSEBNE NAPOMENE

Uvezen automobil ne može svako da vozi.Automobilom koji je uvezen uz povlasticu osim invalida, mogu da upravljaju i druga lica samo ako je u njemu i invalid koji ga je uvezao. Bez njegovog prisustva upravljanje automobilom je dozvoljeno samo članovima njegove uže porodice.

(član porodice su roditelji, bračni drug i deca). Ako se utvrdi da automobilom upravlja lice koje na to nema pravo, za to mogu da budu kažnjeni i vozač i invalid.

Novi automobil uvezen uz povlastice koje važe za invalide, ne može da se proda u roku od pet godina, a polovni tri godine.
Tačnije, ukoliko se se automobil prodaje pre ovog roka, prethodno moraju da se plate dažbine koje nisu plaćene pri uvozu.

Od prilike to je to ovaj tekst sam preuzeo u ostalom sve je manje vise isto ali i oni koji sami sprovode zakon imaju neka svoja slobodna tumacenja.
40 poruka od 17 Jun 2011, 10:11
“ Trke su život, sve ono između njih je samo čekanje.”


Stiv Mekvin
”24 h Le Mana”
 liu29blok OffLine Novajlija - 18 Dec 2011, 09:16
Profil
Korisnikov avatar
OffLine
Hvalaa na informacijama!!
23 poruka od 16 Jun 2011, 23:49
• Novi Beograd
 liu29blok OffLine Novajlija - 18 Dec 2011, 23:51
Profil
Korisnikov avatar
OffLine
Da li invalidi imaju neke povlastice i kod registracije?
23 poruka od 16 Jun 2011, 23:49
• Novi Beograd
 SPEED OffLine Povremeni posetilac - 18 Dec 2011, 23:54
Profil
OffLine
Vlasnici putničkih automobila i motocikla – vojni invalidi, civilni invalidi rata i invalidi rada sa 80 ili više procenta telesnog oštećenja, ili kod kojih postoji telesno oštećenje koje ima posledicu nesposobnost donjih ekstremiteta nogu od 60 ili više procenata prilikom registracije vozila prilažu:

1. Saobraćajnu dozvolu.

2. Ličnu kartu i fotokopiju iste.

2. Dokaz da je osoba invalid (potvrda iz PIO-a, original na uvid i fotokopija koja ostaje u SUP-u).

3. Liste obavljenog tehničkog pregleda (tehnički pregled).

4. Obavezno osiguranje sa popustom koje odobrava osiguravajuće društvo.Od taksi potrebno je uplatiti samo:
1. Administrativnu taksu.
2. 2% od iznosa za javne puteve.
3. Po potrebi taksu koja se plaća MUP-u za izdavanje nove saobraćajne dozvole i tablica.Napomena: Ostale takse(komunalna, budžet R.Srbije, ekološka) se ne plaćaju.


Navodno je ovako ali bi najbolje bilo licno da se proveri.Ako ti nije hitno imam prijatelja cija je majka 100% invalid pa cu pitati njega sta se sve konkretno placa
40 poruka od 17 Jun 2011, 10:11
“ Trke su život, sve ono između njih je samo čekanje.”


Stiv Mekvin
”24 h Le Mana”
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 


Index boarda » AUTOMOBILI » KUPOVINA AUTOMOBILA


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 0 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Danas je 03 Jul 2015, 21:17

cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group - Theme created StylerBB.net - - Prevod - www.CyberCom.rs